Varför Ekologiskt?

Ekologiska råvaror är betydligt dyrare än konventionella råvaror och dom är svårare att hitta inom de ramar som barnmatslagstiftningen sätter. Varför har vi valt att tillverka alla Muru Baby -produkter ekologiskt?

 

Själva barnmatslagstiftningen ser till att barnmaten är mycket ren och av hög kvalitet. Men för oss är ätandet en del av en större helhet. När ett barn från tidig ålder lär sig att god smak, naturlighet, trygghet och ansvar ofta går hand i hand, blir det lättare för hen att göra bra matval när hen växer upp.

 

 

EKOLOGISKT = RISKFRI MAT

Renheten med ekologisk mat kommer från två källor: bristen på bekämpningsmedel och på tillsatser. En ekologisk ätare utsätts inte heller för onödig antibiotika genom sin mat, eftersom ekologiska djur inte får antibiotika för att förebygga sjukdomar, utan endast i begränsad omfattning för behandling av sjukdomar.

Senaste åren har man börjat inse att många ämnen i vår mat och miljö påverkar människornas hälsa först efter en lång fördröjning; kanske bara i nästa generationer.

Enligt Pro Luomu har till exempel bekämpningsmedelsrester i livsmedel satts som säkra gränser, vilka livsmedelsprodukter inte får överskrida. Dessa gränser är ännu strängare i barnmat. Konsumenter utsätts dock för små tillåtna resthalter under hela livet. De kombinerade effekterna av flera bekämpningsmedel på människors hälsa är ännu inte alls kända.

I ekologisk produktion är användningen av bekämpningsmedel begränsad: endast ett fåtal ämnen får användas mot sjukdomar och skadedjur, och herbicider är helt förbjudna. Frånvaron av bekämpningsmedel gynnar också fältens och ängarnas fauna, som pollinerande insekter och småfåglar.

EKOLOGISKT = ÄKTA SMAKER

På grund av den ekologiska matens renhet, den naturliga tillförseln av näringsämnen och den naturliga tillväxtrytmen, kan råvaran utveckla sin autentiska och rena smak. Precis som naturen tänkt för sina sötnosar. Barn förtjänar minst lika bra och högkvalitativ mat som vi vuxna skulle välja för oss själva.

EKOLOGISK DJURVÄLFÄRD VS. VANLIG PRODUKTION

Djurskydd i ekologisk produktion innebär till exempel att djuren får bete sig efter sin art, och de utfodras med naturligt producerad, icke-genmodifierad mat. Muru Babys måltider som innehåller kött eller fågel innehåller också mycket mångsidigt med grönsaker. Om kött/kyckling erbjuds som en del av vardagsmaten, anser vi att det spelar en stor roll var det kommer ifrån, hur djuret har fått växa upp, hur ofta det bjuds och hurdana portioner. Redan med små förändringar kan vi förändra vår konsumtion mot en mer hållbar riktning.

MILJÖN TACKAR

Den viktigaste och tydligaste miljöpåverkan av ekologisk produktion är upprätthållandet av biologisk mångfald. Dessutom absorberar organiska fält mycket kol, vilket kan vara viktigt för att bekämpa klimatförändringarna. För oss på Muru Baby är det viktigt att även kommande generationer får möjlighet att njuta av den mångfaldiga naturen och beundra insekter, och därmed även möjliggöra för framtida generationer att få säker, ren, välsmakande och ansvarsfullt producerat mat.

Ekologisk barnmat är bland annat lite dyrare än konventionell barnmat av ovan nämnda skäl. Jämfört med konventionell “vuxen” mat är dock prisskillnaden relativt sett mindre.

 

 

Källor:

https://proluomu.fi/mita-on-luomu/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Käytämme verkkosivustollamme evästeitä tarjotaksemme sinulle osuvimman kokemuksen muistamalla valintasi ja toistuvat vierailut.