Smakresan börjar redan i mammans mage

Hur utvecklas ett barns smaksinne?

Visste du, att smaksinne är ett av de mest utvecklade sinnena när ett barn föds? Och att bebisen tenderar att utforska världen under sitt första levnadsår just genom smaksinne? Som vuxen ger smaksinnet barnet viktig information, till exempel varning för mat som blivit illa eller annars olämplig mat.

Även om en nyfödd naturligt föredrar sött, känner hen redan vid födseln alla grundsmaker: salt, sött, surt, bittert och umami. Hur utvecklas en bebis smaksinne från livmodern till fast mat och därefter? Hur kan föräldrar stödja utvecklingen av ett barns smaksinne?

De första smakupplevelserna innan födseln

Ett barns smaksinne är ett av de första sinnena som utvecklas: smaksinnet utvecklas runt 16:e graviditetsveckan till den grad att fostret kan smaka på fostervattnet när det sväljer t.ex. kryddor som mamma äter och vänjer sig vid dem. Om den blivande mamman ätit till exempel mycket vitlök eller chili kommer barnet förmodligen inte skrämma dessa smaker så mycket i omvärlden.

Ett nyfött barn föredrar naturligt sött på grund av bröstmjölkens sötma. Bröstmjölk smakar dock inte alltid likadant utan barnet får i sig smakerna från mammans kost genom mjölken. Kosten under graviditet och amning avgör dock inte barnets slutliga smakpreferenser, eftersom de i lika hög grad påverkas av de matupplevelser man får genom fast mat som bebis och som barn. Smaksinnet utvecklas faktiskt under hela en människas liv, så även som vuxen är det inte omöjligt att lära sig att gilla nya smaker. Detta uppnås dock enklast när barnet är vant vid välsmakande och hälsosamma smaker från tidig ålder.

Upprepningar stöder utvecklingen av barnets smaksinne

Upprepning är det viktigaste – också i utvecklingen av smaksinnet. Barnet vänjer sig lite i taget vid nya smaker, därför ska man inte bli avskräckt, även om den första reaktionen på en ny smak är att grimasera och spotta mat ur munnen. Det sägs att man ska smaka samma smak upp till 10-20 gånger för att lära sig att gilla den. Om du vill kan du blanda den nya smaken med bebisens välbekanta smak, så att antalet provningar går obemärkt. Om ditt barn till exempel gillar banan men inte avokado kan du mosa en banan och blanda i en liten mängd avokado. Börja med en liten mängd av den nya smaken först och öka mängden vid varje provning. I slutändan vänjer sig barnet oftast vid den nya smaken även som den är.

När det gäller utvecklingen av smaksinnet och intaget av tillräckligt med näringsämnen är det viktigt att erbjuda ett brett utbud av mat till barnet. Matens olika färger, storlekar, känsla och smaker gör att äta är intressant för barnet. Det är bra att låta barnet utforska maten fritt med händerna och munnen, även om det blir klått. Eftersom barnet naturligt tar föremål och saker i munnen för att utforska dem, med lite tålamod, kan hen att få smaka själv på mat, ifall munnen förblir stängd när föräldrarna försöker ge dem mat.

Att smaka fast mat börjar alltid med individuella livsmedelsingredienser, men ibland erbjuds även en äldre bebis mat med prioritet på att smaka nya smaker, och glömmer vad maten smakar. Matmässigt spelar det egentligen ingen roll vad som finns på tallriken, för bebisen njuter också av att smakerna på maten harmoniserar och den övergripande smaken är god. Det är en bra idé att involvera ditt barn i matlagningen från tidig ålder, när du kan smaka, lukta och känna på ingredienserna tillsammans och se hur de tillsammans bildar en läcker rätt.

Barnens utvecklingstakt hjälper till att vänja sig vid nya smaker

Det är viktigt att komma ihåg att barn är individer precis som vi vuxna, och du behöver inte gilla all mat. Men kosten måste vara tillräckligt mångsidig så att barnet har tillräckligt med byggmaterial för tillväxt. Så även barn får ha favoritmat och mat som ogillar, så länge kosten som helhet är tillräckligt varierad.

Vissa barn skräms inte alls av nya smaker och tar in dem i kosten direkt, medan andra kan ta lång tid att vänja sig vid nya saker i små steg. Även om föräldrarnas viktiga uppgift är att introducera barnet för nya smaker är det viktigt att respektera barnets egen takt och vilja att äta. Att äta ska alltid vara trevligt och bevara barnets naturliga nyfikenhet och entusiasm för nya upplevelser. Att maten smakar gott bidrar till att maten hamnar i den lillas mage.

På Muru Baby tror vi att bebisar och barn har rätt att njuta av god mat och att väcka sina smaksinne till läckra upplevelser från tidig ålder. Vi gör mat för bebisar och barn med samma ambition som för vuxna: recept, ingredienser och tillagningsmetod först. För oss är smak och hälsa kärnan i allt, och vi kompromissar aldrig med kvalitetsråvaror. Det är därför vår mat smakar gott från bebisar till gamlingar – smaka fat!

Vad ska vi äta idag? Ta inspiration från detta till ditt barns tallrik!

 

Den härligt söta Jordgubbsnisse, ljuvligt sura Äpple-lingon havremannagrynsgröt, perfekt knapriga ringar eller utmärkt kryddat Gallisk kycklinggryta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Käytämme verkkosivustollamme evästeitä tarjotaksemme sinulle osuvimman kokemuksen muistamalla valintasi ja toistuvat vierailut.